ZPRÁVY Z RADNICE - ŘÍJEN-LISTOPAD 2009

Vydáno: 3.12.2009 (2182 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, přinášíme Vám pozdrav v souvislosti s blížícími se Vánocemi. V době, kdy budete číst naše noviny, bude již tradiční Vánoční koncert, který každoročně spolu s naší farností pořádáme, minulostí. Tak jako Vánoce přicházejí mezi nás prostřednictvím obchodních domů, reklam v televizi a kampaní v dalších sdělovacích prostředcích stále dříve, konal se Vánoční koncert netradičně již 28. listopadu, tedy den před první nedělí adventní. Takto brzy však nemáme v úmyslu v budoucnu Vánoční koncerty konat. Letošní rok byl tímto výjimečný. Důvodem byly okolnosti související s možnostmi vystupující kapely a dalších subjektů, které se na akci podílely. Věříme, že nám uvedené odpustíte, tak jako my všichni tolerujeme to, že se Vánoce stávají čím dál tím více komerční záležitostí. Existuje však stále velká skupina lidí, která Vánoce chápe jako svátky církevní, svátky pohodové, plné tradic, které oslavují příchod Ježíše Krista. Možná, že právě dodržování tradic v lidech navozuje obyčejnou pohodu Vánoc.

Dá se říct, že téměř v každé rodině se dělá předvánoční úklid, nakupují se dárky, shání se kapr na vánoční stůl, peče se cukroví a ve jménu vánočního shonu se uskutečňuje celá řada dalších věcí, které mnohdy nedokážou navodit tu správnou vánoční pohodu a už vůbec nedopřávají klid pro tolik potřebný odpočinek. Může se stát, že si v dané souvislosti klademe otázku: „Co je to za Vánoce, když se kvůli nim lidé trápí a stresují a přitom by tomu mělo být právě naopak?“.

Přesto všechno jsou Vánoce jedinečné, tajemné a dětsky krásné. Vánoce totiž odkrývají tiše a ochotně to mnohdy dávno hluboce ukryté v nás samotných, a tím je dobrá vůle, lidský přístup a ochota sdílet a prožívat společné chvíle s ostatními blízkými lidmi. A před Vánocemi a během nich v nás tyto naše přirozené dobré vlastnosti opět ožívají. Je zde s námi dobrá vůle a nevinnost malého dítěte, Ježíše Krista, jehož zrození a příchod oslavujeme. Tato dobrá vůle a další dobré vlastnosti se mohou, pokud si to budeme přát, přenést na naše blízké, na naši rodinu, sousedy a známé, na nás všechny.

Budiž tedy pochváleny ty krásné tajuplné Vánoce bez stresu i se stresem, s vnitřním klidem i bez něho, se stoly plnými jídla nebo jen s tichým rozjímáním, prostě jakékoliv Vánoce, podle toho, jak se komu líbí, jaké si kdo přeje nebo jaké si představuje.

Možná ale, že v konečném důsledku skutečně nezáleží na tom, jestli budeme mít čistě a pečlivě uklizený dům, napečné hromady cukroví, jestli nebude v rohu místnosti pavučina a na zemi bude čistý koberec a zdali pod stromečkem najdeme dárek, který jsme si přáli, ani na tom, jaký pořad bude vysílat televize. Nejdůležitější přece je, abychom byli s těmi, které máme rádi a dokázali v těchto dnech pamatovat na druhé a odpouštět jim. Vždyť přece Vánoce jsou především svátky klidu, štěstí a pohody, tak proč si tento klid, štěstí a pohodu se svými blízkými dosytosti neužít. Přejeme Vám, abyste svátky prožili dle Vašich představ, především pak spokojeně, ve zdraví a šťastně v kruhu svých blízkých.


Dovolte, abychom Vám všem popřáli šťastné a radostné Vánoce, hodně zdraví a spokojenosti v novém roce 2010.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.