ZPRÁVY Z RADNICE - ČERVEN 2013 - ČERVENEC 2013

Vydáno: 5.8.2013 (1947 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, sousedé, občané, v červenci jsme si užili období velice teplých dnů i nocí. Možná že je dobře, že se nenaplnily veškeré předpovědi o studeném létě. Na druhé straně nás možná potrápí současné delší období sucha, které se může projevit nedostatkem vody. Právě proto se snažíme hledat nové zdroje vody. To se nám zatím alespoň trochu daří. Máme lokalizovány další tři zdroje vody. V Koburku, na Hoblovně a vedle cesty k vodojemu „Vlčí důl”. Nyní jednáme s některými vlastníky o možnostech výkupů, případně o jiné úpravě práv k pozemkům, abychom mohli některé nalezené zdroje vody investičně připravit. Určitá rezerva se objevila ve Vlčím dole, kde voda z jímacích studní není v dostatečném množství přiváděna do vodojemu, přestože korytem podél studní teče přepadem hodně vody do potoka. Vzhledem k odporu, který vytváří odradonovací jednotka, se voda tlačí zpět do přívodního potrubí. Odborná firma navrhuje, aby odpor odradonovací jednotky byl překonán dodatečně instalovaným oběhovým čerpadlem. Tlak ze studní na základě převýšení terénu je cca 1,2 atmosféry, přičemž odpor odradonovací jednotky činí cca 1 atmosféru. Je nutné tedy vyřešit potřebný tlak vody a ovládání přítoku vody ze studní v návaznosti na odstávku čerpadel, která čerpají vodu z vrtů. Nyní tlak vody přiváděné z vrtů není schopen překonat odpor odradonovací jednotky, případně odpor vody tlačené čerpadly z vrtů. V období sucha se jeví stále více potřebným elektronické ohlašování poruch dodávek vody do vodojemu. Za účelem zajištění dalších zdrojů vody ještě letos předpokládáme provedení zkušebního vrtu v lokalitě na Hoblovně, abychom zjistili vydatnost připravovaného vrtu. Vrtem na Hoblovně, pokud se potvrdí jeho vydatnost, předpokládáme výhledově zásobování části domů na Hoblovně, včetně nových cca 8 stavebních pozemků, jejichž výkup máme zajištěn smlouvou.

Od poslední zprávy ve Výprachtických novinách se podařilo dokončit výměnu parket na sále kulturního domu Výprachtice. Za to patří dík zaměstnancům obce Standovi Marešovi, Petrovi Krátkému, Honzovi Šponiarovi, Luboši Stejskalovi a dalším. Podklad pod parkety byl nakonec proveden bez použití mokrých procesů (betonování). Veškerá hlína byla odvezena a prostor pod parketami byl izolován tepelnou izolací, na kterou byla položena parotěsná zábrana. Následovaly dvě vrstvy trámkového roštu a dále MFP desky (dřevotříska se zlepšenými vlastnostmi – hodí se do vlhkého prostředí). Venkovní zeď sálu byla odkopána a bylo provedeno odvodnění zdiva s položením svislých izolací, drenážní hadice s podbetonováním do spádu. Následně byl proveden zásyp výkopu štěrkem.

V měsíci červnu se konaly oslavy 130. výročí založení SDH Výprachtice. Podrobnosti o těchto oslavách se dozvíte dále v tomto listu.

Dne 29. června 2013 proběhlo tradiční Setkání na pomezí Čech a Moravy. Tohoto setkání se zúčastnil i pan hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický PhD. Obě akce se vydařily, svítilo sluníčko, bylo hezky, lidí přišlo dost a za to všem kteří se dostavili, děkujeme. Pan farář Szocinski sloužil již tradičně mši, na kterou přišli občané z Výprachtic a okolí. Omlouváme se všem za nedostatek míst k sezení v kostele. Zazpíval Standa Hložek, Olga Lounová, zahrála Mistříňanka a další hudební skupiny. K dispozici bylo výtečné občerstvení. Komu to ještě bylo málo, ten pokračoval na “Myslivecké hody” na chatu do Výprachtic, kde se hrálo až do časných ranních hodin. Doslova „vymazlená” jídla našich skvělých místních kuchařek, připravovaná ze zvěřiny a dalších dobrot, pak byla zapita mokem alkoholickým i nealkoholickým, aby pak následně bylo na tuto akci v dobrém vzpomínáno. Nezbývá nám než těšit se na další podobné chvályhodné počiny místních sdružení a spolků.

V červenci, konkrétně dne 20. 7. 2013, pak proběhl memoriál Vildy Chládka. Vilda Chládek byl nestorem výprachtického volejbalu, bez jeho přítomnosti na hřišti i u výčepu se neobešla žádná pořádná akce. Měl rád lidi a dělal pro ně věci, které již dnes dělá málokdo. Vše zdarma od rána do noci s maximálním nasazením. Byl to dobrý kamarád, obětavý soused, nadšený sportovec, férový chlap a skvělý člověk. Na volejbalový turnaj se dostavilo celkem 9 družstev. Mezi favority patřila Choceň, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí. Dvě výprachtická družstva skončila na čestných místech, byť naši chlapci bojovali jako lvi. Na až o dvacet let mladší hráče však naši borci nestačili. Škoda, že nemáme více sportovní mládeže a vůbec sportovních nadšenců. Všem pořadatelům, zaměstnancům obce Výprachtice, hasičům, myslivcům, muzikantům Výprachtické dechovky, místním dobrovolníkům, kuchařkám, fotografům a řadě dalších patří upřímné poděkování.

Z dalších akcí musíme určitě zmínit opravu vodovodu na Haldě. Původní litinové potrubí bylo již zarostlé tak, že v některých místech byla světlost menší než 2 cm. Použity byly trubky plastové DN/OD 90 – venkovní rozměr, vnitřní rozměr DN/ID 78,4 mm. Tlak v potrubí i kvalita vody by se měly po provedených opravách zlepšit. Výměnu potrubí provádí firma pana Viléma Šedy, přičemž kvalitu provedených prací velmi oceňujeme.

Spousta práce byla vykonána také v obecních lesích, kde se pracuje na vyžínání mladých porostů. Práce je to ne příliš příjemná, a to právě pro velice horké letní počasí. Dle sdělení odborného lesního hospodáře, zastoupeného paní Ing. Sadílkovou, si naši zaměstnanci vedou velmi zdatně a práce jsou prováděny v potřebné kvalitě. Poděkování patří P. Štanclovi a A. Kubínové.

Naši zaměstnanci si poradili i s rozebráním několikametrákových starých kotlů na olej a dřevo. Na místo těchto kotlů se začínají montovat kotle nové, automatické, které výrazně ulehčí práci obsluhy a sníží rovněž významně náklady na vytápění objektu obecního úřadu.

Obec také přijala další zaměstnance, úřad práce na tyto pracovníky přispívá částkami 11 tis. a na jejich vedoucí pak dokonce 15 tis. Kč. Díky za tyto peníze, ročně to může být i milion korun. Za dotované mzdy pak je vytvářena užitná hodnota ve formě upravené a čisté obce.

Většina u nás zaměstnaných žen se naučila v krátké době pracovat s motorovými kosami, natírají, malují místnosti a vůbec dělají práce spíše vyhrazené mužům. Patří jim uznání za jejich snahu, není mnohdy jednoduché vyrovnat se těm, kteří již nějakou dobu u obce pracují a problematiku prací již velmi dobře zvládli, to, že se to v některých směrech daří i některým nováčkům, je určitě ke cti. Ještě toho je hodně před našimi lidmi, co je nutné udělat. Zbývá provést opravu opěrné zdi před obecním úřadem, opravit komunikace, vymalovat řadu objektů, natřít oplocení, vyměnit šoupata na trase vodovodu, zhotovit nový stojan pod odradonovací jednotku, opravit chodníky, natřít dětské herní prvky na hřišti, ošetřit nátěrem sloupy veřejného osvětlení, provést odvodnění okolo obecních objektů, zhotovit schody do Kukátka, opravit opadané zdivo ve sklepních prostorách hospody, připravit palivo na zimu apod.

Je nutné se zmínit o opravě veřejného osvětlení. Na některých sloupech zapracoval zub času natolik, že hrozilo zřícení sloupů do silnice. Tyto práce si vzal za své Jirka Pfeifer, spolu s Pepou Rybkou, Pavlem Krátkým, Lubošem Stejskalem a dalšími se podařilo spodky sloupů veřejného osvětlení opravit. Urezlé konce sloupů veřejného osvětlení byly zkráceny a ošetřeny nátěrem. Postupná výměna veřejného osvětlení se stává nutností. Stejný úděl čeká veřejné osvětlení v části obce Koburk. Práce byla svěřena Petrovi Skalickému, který si s tím určitě poradí ke spokojenosti nás všech.

V bytovém domě čp. 287 (bývalá školka) byla provedena změna vytápění bytů a ohřevu teplé užitkové vody. Zbývá osadit do jednotlivých místností přímotopy. Každý byt tak bude mít své vytápění a samostatných ohřev teplé užitkové vody a každý nájemník bytu bude moci hospodařit ve svém bytě se svými penězi dle svých možností a potřeb.

Možná jsme Vám nestačili povědět o všem, co se v obci děje. Zmínili jsme se o zásadních věcech, které v budoucnu ovlivní život v obci, byť se to třeba zatím tak nezdá.

Přejeme Vám pěknou dovolenou, a pokud ji již máte za sebou, nebo se na dovolenou nechystáte, pak nechť i v naší obci je Vám dobře.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.