VÝPRACHTICKÉ KUKÁTKO, O.S

Vydáno: 22.1.2009 (2211 přečtení) | Téma: Výprachtické kukátko, o.s

Obrázek: Logo kukátkaVážení spoluobčané, vážení rodiče, milé děti. Dne 14.1.2009 zahájilo oficiálně činnost občanské sdružení Výprachtické kukátko, o.s. Rádi bychom vás seznámili s děním okolo tohoto sdružení, s plánovanou činností a s výhledy do budoucna.

Vzhledem k tomu, že jsme pociťovali naprostý nedostatek nabídky na aktivní trávení volného času především pro naše nejmenší a předškolní děti, rozhodli jsme se založit občanské sdružení, jehož hlavním cílem bude právě provozování zájmových kroužků a jiných volnočasových aktivit. Již ke konci minulého roku jsme s naším záměrem seznámili pana starostu, který nám vyšel velice ochotně vstříc. Ukázal nám nově rekonstruované prostory pod restaurací „U Jána“ s tím, že by nám je případně obec bezplatně zapůjčila k provozování výše uvedených aktivit. Následně tuto zápůjčku schválilo i výprachtické zastupitelstvo na svém zasedání ze dne 19.12.2008. Tímto panu starostovi i zastupitelstvu velice děkujeme za projevenou důvěru a vstřícnost.

Uspořádali jsme rovněž předběžnou informativní schůzku s rodiči v mateřské školce a následně na cvičení dětí s rodiči v místní tělocvičně, abychom zjistili, zda bude ze strany rodičů a dětí zájem o námi nabízené zájmové kroužky a aktivity. Rovněž jsme se dotazovali přítomných rodičů, zda bude mít někdo z nich zájem se na činnosti sdružení aktivně podílet. Myslíme si, že tyto průzkumy dopadly dobře a ohlasy byly kladné.

A nyní k našim stávajícím i budoucím plánům. Vzhledem k tomu, ze s činností začínáme, chceme se v první řadě zaměřit na naše nejmenší a předškolní děti. Prozatím chceme vést kroužek mažoretek pro dívky ve věku 4–6 let a dramatický kroužek rovněž pro děti od 4 do 6 let. Pro naše nejmenší s rodiči chceme 2× týdně dopoledne provozovat mateřské centrum. Mateřské centrum by mělo sloužit nejen jako místo, kde se budou potkávat rodiče s nejmenšími předškolkovými dětmi, ale kde by mohly probíhat i různé přednášky a semináře. Ve fázi jednání je přípravka judo pro předškolní chlapce, cvičení nejmenších dětí s rodiči. V budoucnu bychom rádi rozšířili naše portfolio namátkou o výtvarný kroužek, zpívání, atd. Vše záleží na zájmů dětí a na tom, zda se najdou nadšenci, kteří budou ochotni věnovat část volného času dětem.

Občanské sdružení by rovněž mělo ve svěřených prostorách provozovat obecní knihovnu, která bude přestěhována ze současného umístění ve škole. Věříme, že i tímto můžeme být pro obec přínosem především tím, že rozšíříme otvírací dobu knihovny.

V současné době probíhá především zařizování zapůjčených prostor. Budeme muset začít skromně, neb prozatím nemáme v podstatě žádné finanční prostředky. Obec nám poskytla finance alespoň na nákup koberců, které by již v době, kdy vyjde toto číslo výprachtických novin, měly být položeny. Poté vybavíme prostory nějakým základním starším nábytkem. Budeme v tomto vděční za jakoukoliv pomoc, ať už finanční, nebo materiální.

Budeme Vás pravidelně informovat o dalším dění jak na stránkách obce, tak ve výprachtických novinách. Další informace, včetně kontaktů najdete na webových stránkách našeho sdružení http://kukatko.obec-vyprachtice.cz Stránky jsou v současné době ve výstavbě, nicméně na jejich nové podobě se usilovně pracuje, za což bychom chtěli poděkovat panu ing. Vávrovi.

Věříme, že jsme vás našimi záměry zaujali a že zájem o naší činnost bude co největší, tak abychom mohli Kukátko rozvíjet především k radosti našich ratolestí.


Související články: